Frys…. Det bedste tip du måske nogensinde får! Den gode madplan af Anna Skyggebjerg

Inspire teamet skriver: Vi er meget taknemmelige for dette gæsteblogindlæg fra forfatter Anna Skyggebjerg. Vi har testet madplanen i netværket og vi må bare sige at den holder!!! Prøv det, måske kan “den gode madplan” gøre din hverdag som selvvalgt singlemor til donorbarn meget lettere. Bon appétit!

 

Frys!

Kunne du godt tænke dig, at få mere tid sammen med børnene?

Kunne du godt tænke dig, at middagsmaden tryller sig selv ind på bordet?

Kunne du godt tænke dig, at du kun behøver bruge en time om ugen på indkøb?

Ja, det tænkte jeg nok. Læs videre, for jeg har løsningen til dig.

Det er yderst sjældent, jeg udtaler mig så kategorisk, som jeg lige har gjort: ”Jeg har løsningen til dig”. For den slags bedrevidenhed skal man være forsigtig med. Vi lever alle sammen forskellige liv, selvom vi måske deler at være singlemødre. Vi har forskellige udfordringer – og efterspørger forskellige løsninger. Derfor: Jeg plejer at vide bedre, end at være bedrevidende. Men nu er jeg. Tilgiv mig. Det er fordi jeg brænder efter at give virkeligt gode erfaringer videre. Erfaringer, som har forvandlet mit liv, og som jeg godt tør garantere også kan forvandle dit.

Jeg har været singlemor i syv år. Da jeg ventede mit andet barn, var en af mine mange spekulationer, hvordan i al verden jeg skulle få tid og kræfter til at servere ordentlig middagsmad, når først den lille var blevet født. Hvordan skulle jeg lige får revet en time ud af dagen til at stå i køkkenet, når jeg havde et spædbarn og en 5-årig, der savnede min opmærksomhed? Løsningen blev, at jeg i den sidste uge af graviditeten brugte de timer, hvor min datter var i børnehave, på at lave store portioner middagsmad. De blev fordelt i poser og puttet i den snart propfulde fryser. Det viste sig at blive en revolution i vores hverdag. Og i alle de år, hvor jeg var singlemor, fortsatte jeg med den model. To dage om ugen – lørdag og søndag – brugte jeg tid på at lave mad. Alle de øvrige dage, gjorde jeg ikke andet end at varme mad fra fryseren  og at koge ris/pasta/kartofler/grøntsager. Det tog mig 15 minutter at lave mad. Der var aldrig stress i køkkenet og jeg havde fred og ro sammen med børnene.

Du gør sådan her

Første trin er det hårde: Du skal bruge nogle aftner eller et par fridage til at fylde fryseren op. Det tager kun lidt længere tid at lave kødsovs til syv aftner end til én, men selvfølgeligt tager det tid. Jeg ville lyve, hvis jeg sagde andet. Til gengæld lover jeg, at det er en investering, som du får tifold igen. Har du et venligt netværk, kunne du måske bede dem om hjælp til lige den her del af projektet?

Når først fryseren er fuld, gør du sådan her:

  • Tirsdag, onsdag og torsdag spiser I det, som du aftenen inden har taget ud af fryseren.
  • Fredag spiser du take-away alene eller sammen med venner.
  • Lørdag laver du middagsmad, som tager lidt længere tid. Du laver mindst dobbelt-portion, så der er noget til fryseren.
  • Søndag gør du det samme som om lørdagen: Du laver dobbelt-portion og spiser den samme ret om mandagen, bare med noget andet tilbehør.

Reelt bruger du altså tid på madlavning to dage om ugen, nemlig lørdag og søndag. Er det nemt eller er det nemt?

Hver anden søndag skal du så bruge lidt ekstra tid på om eftermiddagen på at lave en 6-dobbelt portion af noget, som udelukkende er til fryseren. På den måde sørger du for, at fryseren ikke pludselig er tom, så du skal begynde forfra. Det er jo den indledende opfyldning, som er det seje træk. Derefter er tidsforbruget minimalt. Faktisk har jeg i alle årene følt det, som om fryseren nærmest fyldte sig selv op. Og at det var rent trylleri, når vi hver aften fik ordentlig mad, stort set uden at jeg rørte en finger.

Der var aldrig stress omkring madlavningen. Til gengæld var der næsten heller aldrig det højt besungne fællesskab omkring madlavningen. For børnene var mad noget, der lavede sig selv. Men jeg var ikke Camilla Plum. Jeg måtte gøre det, som jeg nu engang kunne få til at fungere. Og så i øvrigt have tillid til, at det en dag ville blive anderledes: At børnene ville blive større og hverdagen knapt så presset. Og til den tid ville vi så kunne have hyggelige fælles stunder i køkkenet, hvor jeg lærte dem at lave mad. Den tid kom. Men indtil den kom, var jeg en lykkelig singlemor med skabsfryser. For mad i fryseren gør hverdagen meget, meget nemmere. Prøv selv!

Køb ind til hele ugen på 1 time

Hvis du vil have maksimalt ud af det faktum, at du har mad i fryseren, går det selvfølgelig ikke, at du hver dag spilder tid på at købe tilbehør. Gør det til en god vane kun at købe ind om lørdagen.

Du gør sådan her:

Fredag aften, når børnene er puttet, lægger du madplan for de kommende syv dage. Kig i fryseren!

Du tager to stykker papir. På det ene skriver du ned, hvad I skal have at spise fra lørdag til fredag. På det andet stykke papir, skriver du ned, hvad du derfor skal indkøbe. Husk at tænke over, om det er den her søndag, der skal laves 6-dobbelt portion!

Derefter behøver du kun supplere indkøbslisten med basisvarer som mælk, smør vaskepulver… Det er stort set de samme ting hver eneste uge, så det tager kun kort tid. Faktisk bruger jeg 20 minutter på hele baduljen. Og med min komplette liste i hånden kan jeg købe ind til hele ugen på under en time. (Og jeg har sparet så mange penge på impulsindkøb, at det virkelig ikke gør noget, jeg skal købe en liter mælk på tanken, når vi kommer til onsdag eller torsdag…)

 

Anna Skyggebjerg er forfatter til bøgerne ”Super Mor. Smutveje for enlige mødre – og andre seje kvinder, der vil have en nemmere hverdag”,  ”Zen for mødre. Åndehuller du vil nyde, i en hverdag du vil elske!” og ”Da jeg besluttede, at jeg er en god nok mor”.

Hun er mor til Jacob og Elise, som hun i 7 år var alene med.

Læs mere på Annas blog: blog.annaskyggebjerg.dk

Share
This entry was posted in Gæsteblog, Livet som Solomor and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Frys…. Det bedste tip du måske nogensinde får! Den gode madplan af Anna Skyggebjerg

  1. Helene B. says:

    Elsker virkelig din indstilling og sejhed!

  2. Rikke says:

    Og jeg kan anbefale at læse Anna’s bog Super Mor. Jeg er stadig Anna dybt taknemmelig for at ha’ udgivet denne bog – og det er alligevel ikke mange forfattere, jeg ligefrem føler taknemmelighed overfor.

Comments are closed.